Kasper van Hoek feat. Jan Klug and Jan Kees Helms/StrangString
Waiting Is A Linear Time Machine Without Parts

CD (55:55 min.)
Heilskabaal Records 2011
100 ex.13 euro incl. shipping


If you'd like to pay by bank transfer please send an e-mail to this address.

Four live tracks recorded in 2011. It features collaborations with Jan Klug and Jan Kees Helms / StrangString

Tracklist:
1: Track 1 (Live at De Werkplaats with Jan Kees Helms/StrangString) (download) 2: Track 2 (Live at De Werkplaats with Jan Kees Helms/StrangString) 3: Track 3 (Live at ORKZ with Jan Klug) 4: Track 4 (Live at SalonSur+/Noorderzon)


Reviews:

Gonzo Circus by RM

In het verleden maakte Kasper van Hoek muziek door, onder meer, geluidsopnamen sterk te bewerken. Na verloop van tijd is hij bovendien zijn instrumenten zelf gaan bouwen. Wat dat heeft bekekend voor zijn optredens, daarvan moet 'Waiting Is A Linear Time Machine Without Parts' een weergave zijn.
De cd bestaat uit vier live-opnamen, gemaakt bij drie gelegenheden in 2011. 'Waiting Is A Linear Time Machine Without Parts' opent met twee opnamen van Van Hoek samen met gastmuzikant Jan Kees Helms, de worden gekenmerkt door trage, vaak herhalende gitaarloopjes en veelal lange, klaaglijke klanken. Hier en daar klinkt wat getik en geruis, een hoog jammeren, een dubeffect. De muziek is soms bezwerend, soms bedachtzaam en steeds sfeervol.
Jan Klug levert ontzettend mooie bijdragen aan het derde stukop de cd. Deze langs live-opname van dik een half uur begint met licht nagalmend gepluk aan snaren, een zacht geruis, vervolgens aangevuld met de sax van Klug. Hij speelt kleine melodielijnen, die worden beantwoord met effecten. Kalme fragmenten wisselen af met drukkere momenten en een zelfs jazzy te noemen deel. De vele wisselende geluidssferen die Van Hoek en Klug presenteren klinken toch zeer logisch en consistent.
De cd sluit af met de solo-opname van Van Hoek, dat chaotischer en meer noisy is dan de voorafgaande stukken. Het gepluk aan snaren van de openingstrack klnkt weer, maar ook een verspreid percussief geluid als van een gamelan.
Van Hoek en zijn gasten bedienen zich bij deze opnamen van een enorm arsenaal aan snaar- en blaasinstrumenten (ik meen een stuk of tien), waarvan sommige instrumenten zijn bewerkt, aangepast of zoals gezegd speciaal vervaardigd, plus een bak met effecten en software en een kleine gereedschapskist vol stukken metaal en schroevendraaiers. Wat zij daarmee tevoorschijn brengen is een ietwat duistere, nachtelijke sfeer.
Stap in deze wereld, hij is bijzonder mooi.